29 бер. 2016 р.

НАЙБІЛЬШ ВІДОМІ ПОЛІГЛОТИ


Якщо досі вважаєте, що вивчити англійську складно, а про німецьку, французьку, іспанську, а тим паче китайську й мови немає, почитайте про відомих поліглотів з усього світу. Цілком імовірно, їх приклад надихне вас і змусить переконатись, що лінгівістичні можливості людини – безмежні, варто лише докласти зусиль.

Вважається, що першими поліглотами, які відомі історії, були Будда та Магомет. Згідно легенд, Будда володів більш ніж 100-ми мовами, а Магомет то й взагалі усіма мовами світу. Але якщо звернутись до більш достовірних джерел, дізнаємось, що найвідомішим поліглотом минулого був хранитель бібліотеки Ватикану кардинал Джузеппе Каспар Меццофанті, що жив у ХVIII-XIX століттях. Окрім основних європейських мов він знав також естонську, латиську, грузинську, армянську, албанську, курдську, турецьку та безліч інших. Вважається, що він вмів перекладати зі 114-ти мов, вільно говорив 60-ма мовами, а 50-ма писав вірші та епіграми. Щоправда, “Книга рекордів Гіннеса” стверджує, що Меццофанті вільно говорив лише 26-27-ма мовами. Що цікаво, кардинал ніколи не виїжджав за межі Італії та вивчив усі ці мови самостійно.
         Ще одним видатним поліглотом, який відомий історії, був лінгвіст Расмус Крістіан Раск, професор Копенгагенського університету. Він говорив 230-ма мовами та склав словники та граматичні посібники для декількох десятків з них. 
            Німецький вчений Йоханн Мартін Шляйєр, який придумав волапюк – мову міжнародного спілкування, що передувала есперанто, знав 41-ну мову.
             Не так давно пішла з життя видатна перекладачка та письменниця Като Ломб, яка вільно володіла російською, англійською, німецькою, іспанською, італійською, французькою, польською, китайською та японською мовами, а ще з шести мов перекладала художні та технічні тексти. Цікаво те, що Като Ломб вивчила усі ці мови вже в достатньо зрілому віці та за короткий термін. Наприклад, іспанську вона подолала лише за місяць.
             Якщо говорити про поліглотів, що досі живуть серед нас, варто згадати про бельгійця Йохана Вандевалле. Він володіє 31-ю мовою. За надзвичайні досягнення у вивченні іноземних мов, спеціальне європейське журі присвоїло йому “Вавілонську премію”.
              Італійський професор-лінгвіст Альберто Тальнавані вільно розмовляє усіма європейськими мовами. Він є членом п’ятидесяти академій наук світу. Вже в 12 років поліглот володів сімома мовами, в 22 роки отримав диплом випускника Болонського університету (на той момент він знав вже 15 мов). Щорічно він оволодіває ще двома-трьома мовами, а на одному з лінгвістичних конгресів виступав із привітанням на 50-ти мовах.
               Видатним англійським поліглотом вважається журналіст Гарольд Вільямс, який знає близько 80 мов, серед яких грецьку, латину, іврит, французьку та німецьку він вивчив, коли йому було 11 років.
               А найбільшим поліглотом планети на 1997 рік було визнано сорокарічного Зіяда Фавзі, бразильця ліванського походження, який володіє 58-ма мовами. Він викладає іноземні мови в університеті Сан-Паулу та займається перекладацькою діяльністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар