20 лист. 2017 р.

ЯК ПОКРАЩИТИ АНГЛІЙСЬКУ ВИМОВУ?

Розберіться зі звуками
В англійській мові звуків вдвічі більше ніж літер, і якщо цей факт просто ігнорувати, замінюючи оригінальний звук на найбільш схожий у своїй мові, то зрозуміло, що ваша вимова мало чим буде нагадувати британську. Тому в першу чергу уважно розберіть кожен звук і попрактикуйте його вимову. Це насправді займе не так вже й багато часу – ось досить короткий, але всеохоплюючий курс від BBC Learning English: The Sounds of English, де детально  розбирається кожен звук і пояснюється різниця між схожими звуками, що є особливо корисним для формування правильної вимови.
В процесі розбору звуків також обов’язково вивчити як вони позначаються, тобто саму транскрипцію. І не просто вивчити, а й активно нею користуватися, адже вона дає те, що бажає практично кожен, хто вчить англійську, – щоб слова читалися так, як пишуться. Знаючи як правильно вимовляти кожен звук і як він позначається, ви зможете безпомилково прочитати будь-яке слово. Це дійсно допоможе ефективніше вивчати мову.
На цьому сайті можна швидко зробити транскрипцію будь-якого слова чи короткого тексту: PhoTransEdit . Також доступна безкоштовна версія для комп’ютера.
Можливо, сам процес навчання не дуже веселий, але часу на це треба не багато, а отриману користь важко переоцінити. Опанування звуків – це одна з основних речей, які ви можете зробити для вашої вимови.

Регулярно читайте вголос

Розібратись окремо зі звуками – це насправді лише початок, адже їх ще й треба вміти поєднувати. Звуки в процесі мовлення змінюються, зливаються, деякі навіть просто опускаються – тому треба обов’язково тренувати артикуляційний апарат постійним навантаженням. Намагайтеся читати виразно вголос один невеликий текст кожного дня, або кілька разів на тиждень. Бажано обирати вже озвучені матеріали, попередньо прослухавши їх кілька разів. Читання вголос допоможе не тільки значно (дуже значно) покращити вимову, а й заодно ви навчитеся швидше говорити і висловлювати свої думки, адже в процесі читання ви запам’ятовуватимете правильний порядок слів і граматику. Також можна записувати себе на диктофон, щоб проаналізувати помилки і усунути їх, додатковими, націленими на це тренуваннями.

Не переставайте навчатися

“Вивчити мову за три тижні” звучить спокусливо і солодко, але насправді вивчення мови не припиняється ніколи. І не треба цього лякатися, адже це не означає, що завжди буде так важко, як на початку. Можна цілком пристойно володіти мовою, але все одно продовжувати вдосконалюватися. Англійська вимова дійсно не проста, адже в ній безліч винятків, літер, які читаються по-різному,  і тих букв, які взагалі в словах не вимовляються, тому коли йдеться про вимову, то дійсно новим відкриттям немає меж. Але на сьогоднішній день є безліч хороших відеоуроків, які за кілька хвилин допоможуть розібратися з певним винятком, чи навпаки – із закономірностю у вимові, тому завжди виділяйте час на розбір фонетичних особливостей і практикуйте вголос те, що чуєте.

Більше слухайте в оригіналі

Аудіювання не тільки розвиває сприйняття на слух і допомагає збільшити словниковий запас, адже слухаючи, ви також пасивно вдосконалюєте вимову. В процесі ви не звертаєте увагу на кожне слово, але почута інформація відкладається у глибинах вашого мозку і також впливає на вашу вимову, хоч і не так сильно, як практика. Тому незалежно від рівня, намагайтесь виділяти більше часу на прослуховуння різних матеріалів. Якщо вам зовсім важко – то для початку слухайте і слідкуйте за текстом водночас, але не відкладайте сприймання на слух на потім, зосереджуючись на інших, менш важливих речах.

Не забувайте про живу практику

Маючи на меті вдосконалити вимову, ви, скоріш за все, хочете застосовувати результати на практиці, тому не варто відкладати це на той омріяний день, коли все зміниться, і ви опинитеся в іншій країні серед носії мови. Потрапляючи у мовне середовище, у людей часто виникає мовний бар’єр, викликаний страхом сказати щось не так і видатися смішним, навіть при тому, що сказане буде цілком правильним. Тому крім усіх цих способів самостійної практики, обов’язково шукайте собі співрозмовників. Щоб було простіше, можна почати з розмовних клубів, де у людей такий же рівень як і у вас, або знайти співрозмовника в інтернеті, який також вивчає англійську. Така практика дійсно допоможе подолати скованість і сором’язливість, які так часто заважають опанувати мову, і ви побачите, скільки різних можливостей і нових знайомств відкриваються, впевнено володіючи англійською.

Немає коментарів:

Дописати коментар